Jestem mama niedoslyszacego dziecka - mam do Was pare pytan - Słuchowisko.net

Witam wszystkich cieplutko :) Na poczatku sie przedstawię. Jestem mama 15 miesiecznej dziewczynki ...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Forum > Poznajmy się > Jestem mama niedoslyszacego dziecka - mam do Was pare pytan
Jestem mama niedoslyszacego dziecka - mam do Was pare pytan
05.03.2011; godz. 21:41

dorotek

kobieta Wiek:31 Miasto:Kraów Ilość postów:1

Witam wszystkich cieplutko uśmiech 2

Na poczatku sie przedstawię. Jestem mama 15 miesiecznej dziewczynki z lekkim niedosluchem zmysłowo nerwowym (narazie przyczyna nieznana).
UP 45 db, UL 40db. Od 12 mż. noci aparaty Oticon Safari900. Mimo ze podobno nie jest to duza wada z ktora da sie zyc nawet bez aparatów, martwie sie o jej przyszłość, dlatego chciałabym porozmawiać z osobami juz dorosłymi, ktore moga mi powiedzieć jak to jest faktycznie zyc z takim badz podobnym niedosluchem.

Sprawa ktora mnie nurtuje od dawna to to, jak bardzo aparat słuchowy zmienia dzwiek, jak bardzo go "metalizuje" itp? Corka bez aparatow, taka zwykla mowe (bez szumu w tle) slyszy normalnie. Generalnie bez aparatów praktycznie na wszystko reaguje prawidłowo. Przy 40db problem ze zrozumieniem mowy pojawia sie w hałasie. (to moja wiedza nabyta od lekarzy i z internetu, bo mała jeszze nie umie powiedziec co i jak slyszy). Dlatego corka mozna powiedziec wie jak brzmia zwykłe, codzienne dzwieki. I teraz jesli ja zakladam jej aparaty to jak bardzo dzwiek sie zmienia? Czy ta metalicznosc dotyczy takze dzwieków ktore teoretycznie slyszy normalnie (czyli powyzej 40db), czy tylko tych ponizej? Bo ja ubierajac aparaty na swoje uszy, czuje sie jak w garnku, dzwieki są b. ostre, szumi mi nawet cisza (!), szczerze mowiac głowa mi pęka od dzwiekow. W pewnym sensie boli mnie to ze mimo ze corka wiekszosc dzwiekow mimo ze slyszy normalnie, w aparatach jest zmuszona slyszec je przeksztalcone, bo musza one przejsc przez aparat.
Jak to jest faktycznie, czy ktoś z Was moze mnie oświecić uśmiech 2