problem z niedosłuchem - Słuchowisko.net

Mam pytanko, otóż od pewnego czasu nie dosłyszę, byłam w kwietniu u laryngologa pani dokt...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Forum > Specjaliści > problem z niedosłuchem
problem z niedosłuchem
06.08.2010; godz. 17:09

megi198812

kobieta Wiek:22 Miasto:sosnowiec Ilość postów:2
gg
8314168

Mam pytanko, otóż od pewnego czasu nie dosłyszę, byłam w kwietniu u laryngologa pani doktor po zbadaniu słuchu dała mi skierowanie do kliniki w Katowicach (jako podejrzenie otosklerozy). Byłam dziś w Katowicach miałam robione badania, pani doktor stwierdziła,że ani jedno ani drugie ucho nie słyszy prawidłowo. Powiedziała też,że ona narazie niewie co to jest może i ta otoskleroza ale pewności nie mai mam do nie ponownie przyjść za pół roku, na ponowne badanie, wtedy sprawdzi czy słuch mi się jeszcze bardziej nie pogorszył. Martwi mnie to, a jak ja przez te pół roku naprawdę będe jeszcze gorzej słyszeć?( mam dopiero 22lata) Czy też miał ktoś taki przypadek? Pozdrawiam i czekam na odpowiedż.

30.12.2010; godz. 17:00

Bati55

kobieta Wiek:32 Miasto:Warszawa Ilość postów:8

Witaj,

W Twojej sytuacji bacznie obserowowałabym słuch, a w przypadku jakigokolwiek pogorszenia zgłosiła sie do lekarza. Probemy z niedosłuchem to bardzo powazna sprawa. Najlepiej miec to pod kontrola i  gdy sytuacja ze sluchem zaczyna sie pogarszac naezałoby zaczac nosic aparat.

Nie zycze Ci oczywiście wiekszych problemów, obys jak najdłuzej cieszyła sie dobrym słuchem.

A tak na marginiesie najwet jak przyjdzie nosic aprat, to w dzisiejszych czasach,nie tragedia. Dostepnych jest wiele róznych modeli, a w salonch dobieraja sprzet wedle zaleceń lekarza i potrzeb pacjenta.Noszenie aparatów nie jest takie straszne. Najwiekszym problem jest z ich finansowanie a raczej brakiem refundacji...smutny 2, bo to co daje nam państwo jest żałosnesmutny 2

Pozdrawiam.

03.01.2011; godz. 9:43
zdjecie

blekitnieba

kobieta Wiek:23 Miasto:gdynia Ilość postów:13
gg
16188628

ja tez zaczęłam tracić słuch jako nastolatka.. niestety trace go nadal smutny 2 początkowo był tylko niedosłuch z jednej strony, drugie ucho musiało nadrabiac za dwa i tez sie osłabiło. obecnie sa prawie na takim samym poziomie. tez nie wiadomo z jakiej przyczyny lekarze tylko przypuszczają.. a to zapalenie ucha w wieku niemowlęcym a to moze "świnka" w zerówce a moze genetycznie po kims z rodziny... po 10 latach nadal nie znam przyczyny a nawet diagnozy co jest "popsute"!  ale tu problem sie nie konczy aparaty nie pomagaja, i to nie jest kwestia doboru ani ustawienia bo miałam ich sporo. jedno jest pewne trzeba szybko reagowac na pogorszenie słuchu i w miare mozliwosci chamowac!

11.01.2011; godz. 16:08

Bati55

kobieta Wiek:32 Miasto:Warszawa Ilość postów:8

Oczywiście szybka reakcja na jakikolwiek problemy ze słuchem to właściwe postepowanie.Wbrew pozorom problem pojawia sie kiedy trzeba wyposazyć się w aparat słuchowy. uzyskanie dofinansowania na aprat słuchowy w dzisiejszych realiach to unikat.Tytlko najbardziej wytrwali, którzy oczekuja na refudnacje po kilka miesięcy korzystaja z tego zaszczytu jakim jest dopata kilkuset zlotych ze strony Panstwa. Coraz czesciej osoby niedosłyszace zakupuja aparat słuchowy za własne pieniądze.

17.02.2011; godz. 19:14

skrzyna

kobieta Wiek:21 Miasto:Poznań Ilość postów:5
gg
9823810

Oczywiście szybka reakcja na jakikolwiek problemy ze słuchem to właściwe postepowanie.Wbrew pozorom problem pojawia sie kiedy trzeba wyposazyć się w aparat słuchowy. uzyskanie dofinansowania na aprat słuchowy w dzisiejszych realiach to unikat.Tytlko najbardziej wytrwali, którzy oczekuja na refudnacje po kilka miesięcy korzystaja z tego zaszczytu jakim jest dopata kilkuset zlotych ze strony Panstwa. Coraz czesciej osoby niedosłyszace zakupuja aparat słuchowy za własne pieniądze.

17.02.2011; godz. 19:18

skrzyna

kobieta Wiek:21 Miasto:Poznań Ilość postów:5
gg
9823810

uzyskanie dofinansowania na aprat słuchowy w dzisiejszych realiach to unikat.Tytlko najbardziej wytrwali, którzy oczekuja na refudnacje po kilka miesięcy korzystaja z tego zaszczytu jakim jest dopata kilkuset zlotych ze strony Panstwa. Coraz czesciej osoby niedosłyszace zakupuja aparat słuchowy za własne pieniądze.

W niektórych zakładach jest tak że można po uzyskaniu przynieść zaświadczenie o uzyskaniu refundacji i wtedy Ci oddadza pieniądze (oczywiscie przy zakupie to trzeba uzgodnić) albo spotkałam się nawet  że sprzedają aparat w zakładzie odejmując te 570 zł a papiery się donosi później

ps. przepraszam za poprzedni post