Wyszukiwarka
Wyszukiwanie zaawansowane[ R E K L A M A ]
Forum
Magdalena
Miasto:Kraków
Ilość postów:1
Jak się zaopatrujecie na możliwość nauki migania dla wszystkich - np. w przedszkolach? Uważacie, że rozbudzi to tolerancję na osoby z niedosłuchem od małego czy jest zupełnie zbędnym balastem?
ilonka
Miasto:warszawa
Ilość postów:25
To bardzo dobry pomysł, zeby język migowy był językiem obowiązkowym, ale nie w przedszkolach.
Dzieciaki w przedszkolach nie są jeszcze świadome na tyle by rozumiec jak bardzo nauka tego języka jest potrzebna, jak ułatwiłaby komunikację z osobami niesłyszącymi i jak ułatwiłaby im zycie...
Może w podstawówce, jako zajęcia obowiązkowe? Wtedy ta umiejętność weszłaby w krew na dłużej...
To ułatwiłoby sprawę jeszcze jedną - wreszcie nie byłoby zdziwienia i głupich komentarzy osób , dla których migająca osoba jest co najmniej dziwnym zjawiskiem. Jednym słowem, zwiększylaby się tolerancja w społeczeństwie, prawda?
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów
Ilonka
Envie
Miasto:Świdnik
Ilość postów:3

Popieram, popieram jednak na to państwo nie da pieniędzy. Kiedyś miałam ochotę uczyć się migowego, ale z moją słabą inicjatywą na chęciach się skończyło. Może to trochę bezszczelne z mojej strony, ale uwielbiam obserwować migających. Ta płynność gestów jest niesamowita.
Karolinusiak
Miasto:Warszawa
Ilość postów:4
nauka jezyka migowego dla wszystkich to bardzo dobry pomysl
ja sama sie uczylam go na studiach i wiem,ze nawet podstawy sa bradzo przydatne
danio
Miasto:Turek
Język migowy jest piękny pod warunkiem że używa się go elastycznie, w zależności od okoliczności go stosowania. Jeżli migam ze starszymymi głuchoniemymi, to migam w ich autentycznym języku migowym czyli NJM (naturalny jezyk migowy) i się b. dobrze rozumiemy, jak osoba jest głucha inteligentna to używam NJM zgodnie gramatyką j. polskiego, jeżli migam z osobą słabosłyszącą mniej inteligentną to stosuję takie same migi jak poprzednio. Z osobami słabosłyszącymi oczytanymi, wykształconymi migam SJM albo hybrydą, dodatkowo mówię głośno równo do znaków migowych. Nie lubię migać chaotycznie byle jak, ale zawsze trzymam sie kolejności wypowiedzi.
dochna
Miasto:Warszawa
Ilość postów:19
uprzedzam od razu ze to nie atak a prosba o wyjasnienie- dlaczego dzielisz osoby na mniej i bardziej inteligentne i na jakim kryterium opierasz ten podzial?
Czy to faktycznie ma takie znaczenie? 
danio
Miasto:Turek
Dochna, takich kórzy piszą gramatycznie czytają ze zrozumieniem, oraz takich którzy nie rozumieją czytania i o napisanie czegoś proszą o pomoc inne osoby. Ale nie myś że ich uznają za idiotów, bo tak naprawde nie jest, są wśród nich osoby mądre które z różnych przyczyn nie opanowały języka polskiego.
Napisałem tak z własnego doświadczenia z którymi mam na codzień.
A propos PJM, nie rozumiem dlaczego NJM zamieniono na PJM. Dla mnie jako pragmatyka uważam że NJM i SJM narodziły się w Polsce i przez Polaków zostały stworzone, czyli obie odmiany jezyka migowego są polskie. Gdyby ktoś mi się zapytał, jakie znam odmiany polskiego jezyka migowego, od razu bym odpowiedział że znam dwie odmiany: NJM i SJM czyli PJM = NJM + SJM ewentualnie można dodać hybryde czyli mieszany NJM z SJM. No ale to są takie moje przemyślenia, może ktoś bardziej kompetentny tu sie wypowie. Serdecznie pozdrawiam.