miganie dla wszystkich - Słuchowisko.net

Jak się zaopatrujecie na możliwość nauki migania dla wszystkich - np. w przedszkolach? Uważacie...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Forum > PJM/SJM > miganie dla wszystkich
miganie dla wszystkich
11.04.2008; godz. 1:07
zdjecie

Magdalena

kobieta Wiek:23 Miasto:Kraków Ilość postów:1

Jak się zaopatrujecie na możliwość nauki migania dla wszystkich - np. w przedszkolach? Uważacie, że rozbudzi to tolerancję na osoby z niedosłuchem od małego czy jest zupełnie zbędnym balastem?

22.04.2008; godz. 16:50
zdjecie

ilonka

kobieta Wiek:22 Miasto:warszawa Ilość postów:25

To bardzo dobry pomysł, zeby język migowy był językiem obowiązkowym, ale nie w przedszkolach. smutny 2   Dzieciaki w przedszkolach nie są jeszcze świadome na tyle by rozumiec jak bardzo nauka tego języka jest potrzebna, jak ułatwiłaby komunikację z osobami niesłyszącymi i jak ułatwiłaby im zycie...

Może w podstawówce, jako zajęcia obowiązkowe? Wtedy ta umiejętność weszłaby w krew na dłużej...

To ułatwiłoby sprawę jeszcze jedną - wreszcie nie byłoby zdziwienia i głupich komentarzy osób , dla których migająca osoba jest  co najmniej dziwnym zjawiskiem. Jednym słowem, zwiększylaby się tolerancja w społeczeństwie, prawda?

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów

Ilonka

07.05.2008; godz. 19:31

Envie

kobieta Wiek:25 Miasto:Świdnik Ilość postów:3
gg
851171

Popieram, popieram jednak na to państwo nie da pieniędzy. Kiedyś miałam ochotę uczyć się migowego, ale z moją słabą inicjatywą na chęciach się skończyło. Może to trochę bezszczelne z mojej strony, ale uwielbiam obserwować migających. Ta płynność gestów jest niesamowita.

20.04.2009; godz. 13:32

Karolinusiak

kobieta Wiek:25 Miasto:Warszawa Ilość postów:4

nauka jezyka migowego dla wszystkich to bardzo dobry pomysluśmiech 2

ja sama sie uczylam go na studiach i wiem,ze nawet podstawy sa bradzo przydatneuśmiech 2

16.10.2009; godz. 11:54
zdjecie

danio

kobieta Wiek:32 Miasto:Turek Ilość postów:3

Język migowy jest piękny pod warunkiem że używa się go elastycznie, w zależności od okoliczności go stosowania. Jeżli migam ze starszymymi głuchoniemymi, to migam w ich autentycznym języku migowym czyli NJM (naturalny jezyk migowy) i się b. dobrze rozumiemy,  jak  osoba jest głucha  inteligentna to używam NJM zgodnie gramatyką j. polskiego, jeżli migam z osobą słabosłyszącą  mniej inteligentną to stosuję takie same migi jak poprzednio. Z osobami słabosłyszącymi oczytanymi, wykształconymi migam SJM albo hybrydą, dodatkowo mówię głośno równo do  znaków migowych. Nie lubię migać chaotycznie byle jak, ale zawsze trzymam sie kolejności wypowiedzi. 

Najpierw pomyśl, potem pisz!
16.10.2009; godz. 16:49
zdjecie

dochna

kobieta Wiek:25 Miasto:Warszawa Ilość postów:19

uprzedzam od razu ze to nie atak a prosba o wyjasnienie- dlaczego dzielisz osoby na mniej i bardziej inteligentne i na jakim kryterium opierasz ten podzial?

Czy to faktycznie ma takie znaczenie? niepewny

17.10.2009; godz. 7:26
zdjecie

danio

kobieta Wiek:32 Miasto:Turek Ilość postów:3

Dochna,  takich kórzy piszą gramatycznie czytają ze zrozumieniem, oraz takich którzy nie rozumieją czytania i o napisanie czegoś proszą o pomoc inne osoby. Ale nie myś że ich uznają za idiotów, bo tak naprawde nie jest, są  wśród nich osoby mądre które z różnych przyczyn nie opanowały języka polskiego.

Napisałem tak z własnego doświadczenia z którymi mam na codzień.

A propos PJM, nie rozumiem dlaczego NJM zamieniono na PJM. Dla mnie jako pragmatyka uważam że NJM i SJM narodziły się w Polsce i przez Polaków  zostały stworzone, czyli obie odmiany jezyka migowego są polskie.  Gdyby ktoś mi się zapytał, jakie znam odmiany polskiego jezyka migowego, od razu bym odpowiedział że znam dwie odmiany: NJM i SJM czyli PJM = NJM + SJM ewentualnie można dodać hybryde czyli mieszany NJM z SJM. No ale to są takie moje przemyślenia, może ktoś bardziej kompetentny tu sie wypowie. Serdecznie pozdrawiam.

Najpierw pomyśl, potem pisz!