Rodzice dzieci z niedosłuchem - Słuchowisko.net

Witam! mam 5 miesięczną córeczkę z niedosłuchem obustronnym na poziomie 80 dB. Sporo!!mam...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Forum > Nasze problemy ze słuchem > Rodzice dzieci z niedosłuchem
Rodzice dzieci z niedosłuchem
15.07.2009; godz. 12:54

kasia_850

kobieta Wiek:24 Miasto:Słupsk Ilość postów:1

Witam! mam 5 miesięczną córeczkę z niedosłuchem obustronnym na poziomie 80 dB. Sporo!!mam pytanie czy jest szansa, że mała będzie normalnie słyszała kiedyś bez aparatów? Czy będzie wyraźnie mówiła, a nie przez nos? jaki jest koszt aparatów? Narazie będziemy wypożyczać. Miał ktoś z Was taki problem?

Mama Kasia
16.07.2009; godz. 10:33
zdjecie

ilonka

kobieta Wiek:22 Miasto:warszawa Ilość postów:25

Kasiu proponuję żebyś wróćiła się z tym pytaniem do eksperta- zakładka zapytaj eksperta. On udziela naprawdę bardzo rzetelnych merytorycznie i obszernych odpowiedzi, jestem pewna że uzyskasz  potrzebne informacje uśmiech 2 Ja się na tym nie znam co prawda, ale podejrzewam, że ćwiczenia z logopedą wiele w przyszłości pomogą. Trzymam kciuki za Ciebie i Twojego malucha uśmiech 2

29.07.2009; godz. 23:51
zdjecie

blizni__

kobieta Wiek:44 Miasto:Wrocław Ilość postów:16
blog
Mój blog

Witam Kasiu! Ta mała córeczka jest podobnie jak ja,moja mama mnie opowiadałam jak ja jeszcze nie chodziłam gdy miałam 6 msc i moja mama ciagle mnie wolala a ja nic i dopiero moja ciocia powiedziala moją mamę żeby poszla do lekarza laryngologa na badania słuchu i okazało że jestem niedosluchu od urodzenia, a aparat sluchowe miałam roczek i mama caly czas mnie uczyła mówić do dziś mam nadal aparat sluchowy,chodzilam do szkoly normalne panstwowe .... teraz jestem mezatka i mam dwoje dzieci dorosle slyszacych,Chwala Bogu dzieki.nigdy nie przerwalam aparat sluchowy,caly czas nosilam dzien i noc( noc z powodu mam dzieci gdy potrzebuje pomocy zle sie czuje albo zle sen...) Kasiu ,napisalas ze narazie pozycza aparat sluchowy dla coreczki,mysle ze nie jest dobry pomysl,lepiej zeby poszla do lekarza do laryngologa i da nowe dla dziecka do pasuje sluchu i poziom sluchu dziecka,(aparat dla dziecka jest bez platne) warto teraz niz potem ,dlatego ze dziecko potrzebuje sluchac muzyke ludzie rozmawiaja bawi sie ptaki cwierkaja....potem bedzie za pozno....Pozdrawiam cieplutko uśmiech 2

29.07.2009; godz. 23:52
zdjecie

blizni__

kobieta Wiek:44 Miasto:Wrocław Ilość postów:16
blog
Mój blog

Witam Kasiu! Ta mała córeczka jest podobnie jak ja,moja mama mnie opowiadałam jak ja jeszcze nie chodziłam gdy miałam 6 msc i moja mama ciagle mnie wolala a ja nic i dopiero moja ciocia powiedziala moją mamę żeby poszla do lekarza laryngologa na badania słuchu i okazało że jestem niedosluchu od urodzenia, a aparat sluchowe miałam roczek i mama caly czas mnie uczyła mówić do dziś mam nadal aparat sluchowy,chodzilam do szkoly normalne panstwowe,caly czas chodzilam do logopety do 15 lat(kiedy dawno tak bylo oczko 2 .... teraz jestem mezatka i mam dwoje dzieci dorosle slyszacych,Chwala Bogu dzieki.nigdy nie przerwalam aparat sluchowy,caly czas nosilam dzien i noc( noc z powodu mam dzieci gdy potrzebuje pomocy zle sie czuje albo zle sen...) Kasiu ,napisalas ze narazie pozycza aparat sluchowy dla coreczki,mysle ze nie jest dobry pomysl,lepiej zeby poszla do lekarza do laryngologa i da nowe dla dziecka do pasuje sluchu i poziom sluchu dziecka,(aparat dla dziecka jest bez platne) warto teraz niz potem ,dlatego ze dziecko potrzebuje sluchac muzyke ludzie rozmawiaja bawi sie ptaki cwierkaja....potem bedzie za pozno....Pozdrawiam cieplutko uśmiech 2

26.01.2010; godz. 10:51

zdrowko

kobieta Wiek:28 Miasto:Kraków Ilość postów:2

Z tego co wiem, to raczej niedosłuch się nie cofa i raczej trzeba uzywać aparatu, ale tak jak ktoś już stwierdził, dobrzeby było zwrócić się z tym pytaniem do eksperta. Skoro jakiś lekarz stwierdził ten niedosłuch, to najlepiej jego należy o to zapytać. Wydaje mi się, że to będzie najrozsądniejsze.

19.02.2010; godz. 20:13

julacool

kobieta Wiek:35 Miasto:Warszawa Ilość postów:1

Witam,

jestem tu "nowa" ale jako że wiem jak ciężko wchodzi się w rolę rodzica dziecka niedosłyszącego chętnie napiszę parę zdań, bo gdy my byliśmy na początku drogi z problemem obaw i niepokoju było mnóstwo a nikogo by dać światełko nadziei że nie będzie tak źle...uśmiech 2

Moja córka ma 5 lat, 2,5 roku temu zdiagnozowano u niej niedosłuch znaczny bo 70dB i 80db w uszkach, wcześniej były próby diagnozowania ale miała sporo innych problemów i należała się w szpitalach... Zatem wiadomości że niedosłyszy przeżyliśmy bardzo, do tego miała już 2,5 roku, zatem mówiono nam że jeśli będzie rozwijać się mowa to wg schematu opóźnionego rozwoju mowy...

A teraz na otarcie łez i lęków:

- moja córka w ciągu 2,5 roku przy pomocy logopedy, surdopedagoga i muzykoterapii, a przede wszystkim wielkiemu zaangażowaniu nas rodziców i brata mówi pełnymi zdaniami  w sposób zrozumiały dla wszystkich z otoczneia włącznie z rówieśnikamiuśmiech 2

- poszła w tym roku do przedszkola (chodzi 7 mies), jest akceptowana w grupie, super sobie w niej radzi, ciocie mówią że żywo się komunikuje, nie unika kontaktów, świetnie się rozwija i jak powiedział ostatnio logopeda w przedszkolu - mówi lepiej fonetycznie niż niektóre dzieci słyszące z jej grupyuśmiech 2

- jest absolutnie szczęśliwa, energiczna, żadna rozmów i "buzia jej się nei zamyka"

- ma bogate słownictwo

- a ostatnio.... - mimo że 2 lata temu ćwiczyłyśmy dopeiro "co to" kto to" i pojedyncze sylaby - zaczyna składać litery w książkach które jej w wielkich ilościach czytamyuśmiech 2  zatem - wchodzimy w fazę CZYTANIAuśmiech 2

Każda mama jest zafascynowana osiągnięciami swego dziecka ale prosze uwierzyć że nikt wkoło kto nie wię że córka nosi apraty nie podejrzewa jej o takie "przejścia"

Z terpaii i kontaktów ze specjalistami (audiolodzy, logopedzi, surdopedagodzy) wiem, że im dziecko jest wcześniej zdiagnozowane i aparatowane tym szanse na efektywny rozwój mowy i rozwój poznawczy rosną!!! A PAni córeczka wygląda na to że jest bardzo wcześnie aparatowana. W Warszawie w Kajetanach specjaliści uważają że dziecko można apratować już od około 5 mies zycia. Musi być absolutnei dobrze dobrany aparat i absolutnei dobrze ustawiony przez techników i audiologów, choć to nie od razu się udaje. Są banki aparatów, które na wyraźne zalecenie audiologa można wypożyczyć i ustawić przez fachowca! My aparaty kupowaliśmy by córka jako już 2,5 latka ich nie odrzuciła i by miłay kolor czerwony i brokaciki we wkładkachuśmiech 2 - koszt 7500pln, z czego NFZ refunduje 3000pln. Refunduje co 5 lat, wieć przy zmianie apratów tez można na to liczyć. Ponadto jest to sprzęt rehabilitacyjny - może sobie Pani odliczyć w zeznaniu.

A potem - przy pomocy logopedy i specjalistów, miłości i pracy z dzieckiem, mówienia i uczenia można mieć takie efekty, o których ja 2,5 roku temu nie śniłamuśmiech 2 Mi mówiono,że będzie trudno, nie wiadomo jak i czy będzie mówić, raczej "zimny prysznic". Wiadomo , każdy przypadek jest inny i czasem przy 50db dzieci średnio funkcjonują - ale nie wolno nikomu odbierać nadziei!!

Moja odpowiedź jest więc dla Pani Pani Kasiu "KU POKRZEPIENIU SERC", a kontakt werbalny jaki będziecie miec za jakiś czas z własną córką będzie dla Was największą dumą na świecie, Życzę z całego serca. POzdrawiamuśmiech 2

08.08.2010; godz. 17:00

barbara

kobieta Wiek:50 Miasto:leszno Ilość postów:3

Też mam syna który nosił aparaty słuchowe, 60db niedosłuchu .Usłyszałam że to już tak na zawsze że to nie możliwe aby odłożył aparaty a dziś zaczął dobrze słyszeć co mówimy.Ma 16lat a od dobrych dwch lat ma terapie sensoryczną i to prawdopodobnie dzięki tej rehabilitacji zaczął słyszeć.terapia pomaga również w percepcji słuchowej.Tak że nie dokońca trzba wierzyć że się nie polepszy .Terapeuci mówią że dziecko powinno być rehabilitowane do ukończenia okresu dojrzewania, i w to zaczęłam wierzyć.Pod koniec wakacji dowiemy się jaki jeszcze pozostał jeszcze ubytek słuchu.Wczerwcu gdy zaczął słyszeć przy badaniu wyszło prawe-niecałe 40 a lewe-45.Na dwa miesiące miał odłożyć aparaty.Czekamy na badanie prosze czymcie kciuki ,pozdrawiam.

27.08.2010; godz. 8:32

barbara

kobieta Wiek:50 Miasto:leszno Ilość postów:3

Dziś jest syn po kolejnym badaniu i jest ok.kolejne badanie za pół roku [lub gdyby słyszalność się pogorszyła].Zalecana dalsza terapia sensoryczna Jesteśmy już szczęśliwi .