Wyszukiwarka
Wyszukiwanie zaawansowane[ R E K L A M A ]
Forum
Lusija
Miasto:Warszawa
Ilość postów:1

Wszedzie sa te same informacje co do matury dla osób z niedosłuchem lub niesłyszacych. Ja sama mam niedosłuch nie jakiś bardzo wielki jednak, chciała bym sie zorientować. od jakiej skali przysługuje matura dla osób niesłyszacych. Niestety w mojej szkole nie dostałam konkretnych informacji na ten temat. a mój dyrektor widzi tylko rozwiazanie albo osobne słuchawki dla mnie lub osobna sala. A nie inny arkusz. W życiu codziennym radze sobie nieźle, bo nikt nie orientuje sie szybko w mojej wadzie gdyż czytam z ruchu warg, ale bez tego jest znacznie gorzej. wiec może zna ktoś jakieś zasady przyznawania matury dla niesłyszacych?
pg91
Miasto:Odrzywół
Ilość postów:7
hey ja ci powiem jak ja mam
tzn co wiem itd
a więc jesli chodzi o to żebys zdawała mature to jak wiadomo są arkusze dla niesłyszących polski jezyk obcy hist wos
a teraz matma dochodzi to piszemy taka jak wszyscy bo jest ona teraz obowiazkowa a arkuszu dla nas nie ma
a jesli chodzi o mnie to ja zdaje polski dla niesłyszących niemiecki dla niesłyszących matma taka jak wszyscy bo nie ma takiego arkuszu dla nas i geografię taka jak wszyscy
ii dyrektor nie powinien mieć z toba zadnego problemu on musi powołac tylko specjalna komisje zeby u ciebie na maturze byli. ja mam tak polski pisze z cała szkoła oczywiscie ja inny arkusz
ustny to wiadomo ze mam
niemiecki pisze pisemny a ustny nie bo to bedziemy mieli juz w arkuszu wiec jesli o obcy chodzi to musze siedziec sam w innej klasie z inna komisja poniewaz by to przeszkadzało jak bym pisał z tymi co zdaja mature niemieckiego bo oni maja zadania ze słuchu
i dlatego matma cała szkoła i geografia tak samo
pozdr