Dyskusje o ciszy... - Słuchowisko.net

Ten wątek stworzyliśmy dla Was - byście mogi wymieniać się opiniami i dyskutować na temat ...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Strony:

Forum > UWAGA KONKURS!!! > Dyskusje o ciszy...
Dyskusje o ciszy...
23.04.2009; godz. 14:41
zdjecie

psinka

kobieta Wiek:26 Miasto:Otwock Ilość postów:4

Hej chciałabym dorzucić swoje 3 grosze  do dyskusji o ciszy i zdjęciach konkursowych. Cieszy mnie to, że cisza nie wszstkim kojarzy się tylko z widoczkami oczko 2)

Podobają mi się zdjęcia, ktore ukazują ciszę w metaforze: np. dogmeat z chłopakiem trzymającym zdjęcie przed sobą, "zabójcze piękno" choć chyba bardziej dlatego że silnie oddzałuje na emocje, pływak pod wodą, "zapędzeni w róg" (szkoda, że nie ma numerków, byłoby łatwiej oczko 2) i "uwięziony krzyk". Przyzam że nie oceniam sposobu wykonania, bo ważny jest dla mnie pomysł.  A te pomysły są moim zdaniem dobre- po pierwsze inne niż reszta ( czyli w większości widoczki), a po drugie mają jakiś głębszy moim zdaniem sens.

24.04.2009; godz. 13:23
zdjecie

ewaalicja74

kobieta Wiek:34 Miasto:Słupsk/Winterthur Ilość postów:2

Dzięki serdecznie za miłe powitanie i za udzieloną odpowiedz!

Życzę wszystkim konkursowiczom powodzenie i miłych wrażeń oglądając prace konkursowe!

Życie nie stawia pytań, życie po prostu jest... Czasem zębami zgrzyta, a czasem łasi się jak pies. A Ty, który wszystko znasz, terminy, święta i zagłady, powiedz nam - jak jest tam, po tamtej stronie lady? Życie nie daje nagród, życie nie daje wiz, życie to trochę szabru A.Osiecka ********************* www.swisspolonia.ch ********************* http://ewaalicja74.galeria.interia.pl/
28.04.2009; godz. 15:11
zdjecie

Niusia

kobieta Wiek:28 Miasto:Gdynia Ilość postów:1

Witam wszytskich bardzo serdecznie, zdecydowałam się na napisanie na forum jakie są moje odczucia odnośnie zdjec konkursowych.

Częśc jest naprawę przepiękna i faktycznie oddaje ciszę w 100%, czasem jest to przejmujący nastrój zdjęcia, czasem baśniowy widok, czasem jakieś niestandardowe ujęcie ciszy- np brak nut na pięciolinii itp. Ale nie mogę pojąć skąd pojawiają się tam zdjęcia śpiących dzieci, zdjęcia samych autorów albo innych osób, zdjęcia z uroczystości rodzinnych itd. Co one mają wspólnego z ciszą? Czy ma ktoś jak ja takie wrażenie, że niektórzy umieszczają wszystko jedno jakie zdjęcia byleby coś wrzucić co akurat jest pod ręką lub by pochwalić się ładnym bobaskiem itp? Czy takie osoby, które koniecznie chcą wysłać zdjęcie, mogą je umieszczać  w galeriach?  Bo inaczej zrobimy z konkursu galerię bylejakich zdjęć- niektórzy mam wrażenie, że myślą, że każde zdjęcie się nadaje do wysłania bo temat jest ogólny. Ok, jest ogólny ale wcale nie łatwy. To trzeba przemyśleć, to ma zachwycić a jednocześnie ciszę ma być widać na tych zdjęciach. Jeżeli to jest dla iektórych za trudne, albo nie rozumieją że zdjęcie powinno być sztuką, to lepiej by nie brali udziału w konkursie.

Pozdrawiam tych, którzy wzięli udział w konkursie na poważnie, tych co lubią wrzucać zdjęcia zachęcam do otworzenia galerii i tez pozdrawiam.

Zespołowi Sluchowiska dziękuję za konkurs- który niby jest łatwy, ale widać, że nie wszyscy potrafią podjąć wyzwanie sfotografowania ciszy w umiejętny sposób.

29.04.2009; godz. 10:34

patti

kobieta Wiek:26 Miasto:Warszawa Ilość postów:14

niusia, czy nie jestes moze nieco zbyt surowa w swojej ocenie? oczywiscie masz nieco racji, na pewno znajdzie sie sporo zdjęć, które nie zostały zrobione specjalnie z myślą o konkursie. regulamin nie zabrania umieszczania zdjęć archiwalnych, zrobionych przed konkursem. ja uważam, że ludziom chodzi nie tylko o wrzucenie czegokolwiek. jak trafnie zauważyłaś, temat jest bardzo ogólny. pozwól innym przedstawić więc własne interpretacje. jeżeli Tobie się nie podobają, nie glosuj na nie po 8 maja po prostu (na etapie glosowania zignoruj "wszystko jedno jakie zdjęcia byleby coś wrzucić co akurat jest pod ręką lub by pochwalić się ładnym bobaskiem"). głosuj na te zdjęcia, które według Ciebie są najbardziej wartościowe, najlepiej oddają zagadnienie ciszy. konkurs nie został przygotowany z myślą o fotografach profesjonalistach, dla których przekaz metaforyczny zapewne jest bliski. nie popadajmy w jakiś elitaryzm niepotrzebny, tylko cieszmy się tym, że dzięki konkursowi tak wiele osób dowiedziało się o Słuchowisku i być może staną sie bardziej tolerancyjni i pomocni wobec osób niedosłyszących (bo nie chce mi się wierzyć, że wszystkie zdjecia zostały zgłoszone przez niedosłyszących użytkowników portalu). spróbujmy nieco bardziej docenić różnorodność, nawet jeśli nie zawsze przedstawia wyrównany poziom. ciekawa jestem swoją drogą, jak Ty niusiu zinterpretowałaś ciszę i jakie Ty zdjęcie wrzuciłaś na konkurs. bo w ostrości swojej opini nie brzmisz jak teoretyk, wierzę że sama potrafiłaś wspiąć się wyżyny intelektualne i podniosłaś poprzeczkę w konkursie dzięki własnej interpretacji ciszy. pozdrawiam i życzę powodzenia w konkursie oraz bardziej wyluzowanego spojrzenia na sprawęuśmiech 2

03.05.2009; godz. 21:04

damiannowak34

kobieta Wiek:16 Miasto:Dębica Ilość postów:1

Mam pytanie do administratora odnośnie głosowania, mianowicie czy można głosować na swoje zdjęcia?

Pozdrawiam serdecznie

04.05.2009; godz. 9:54
zdjecie

Sluchowisko

kobieta Wiek:- Miasto:- Ilość postów:108

Owszem, można głosować na własne zdjęcia. Pamiętajcie jednak, że możecie oddać tylko 1 głos w konkursie dziennie, dlatego zachęcamy do oddawania głosów na zdjęcia, kóre najbardziej Wam się podobają. Pozdrawiamy.

06.05.2009; godz. 15:54

dorothy00

kobieta Wiek:24 Miasto:Wałcz Ilość postów:1
gg
10479869
  • Jestem osobą Niedosłyszący i mam nadzeję ze chciałam zrobiona zdjecie na konkursy "Ciszę"  i inne reszta obca są ładnie zdjęc a u mnie normalne zdjecie. Do zobaczymy konkursy oddac ogłosowac i pozdrawiam serdecznieuśmiech 2
06.05.2009; godz. 16:27
zdjecie

Sluchowisko

kobieta Wiek:- Miasto:- Ilość postów:108

Dorothy00, witamy Cię na Słuchowisku i dziękujemy za głos w dyskusji i dodanie zdjęć do konkursu. Życzymy powodzenia, pamiętaj że Twoim zdaniem normalne zdjęcie może przypaść do gustu głosującym, którzy cenią wrażliwość jaką wyrażają Twoje fotografie  uśmiech 2

07.05.2009; godz. 20:58

Marek58

kobieta Wiek:51 Miasto:Wola Wielka Ilość postów:1

Witam! Chcę wziąść udział w konkursie razem z moim synem (oczywiście osobne konta), i nie wiem jak rozumieć sprawę głosowania. W domu mamy jedno łącze internetowe (rozdzielone na dwa komputery) i z tego co zrozumiałem z wcześniejszych postów, nie będziemy mogli głosować oboje w jednym dniu. Nie wiem czy mam rację i prosiłbym o ewentualne sprostowanie

08.05.2009; godz. 9:58
zdjecie

evay

kobieta Wiek:18 Miasto:Mysłowice Ilość postów:3
gg
2124398

cześć, z tej strony Marta. o konkursie dowiedziałam się od siostry.

jestem osobą słyszącą i nie wyobrażam sobie, by w moim życie zabrakło dźwięków, muzyki, głosu innych ludzi.

dlatego temat ten był dla mnie dość trudny, zwłaszcza, że na codzień fotografuję zespoły muzyczne podczas występów - zawsze towarzyszy mi hałas. 

zauważyłam, że zdecydowana większość stawia na fotografowanie natury. ale przecież cisza to nie tylko góry czy jezioro. miałam dużo pomysłów, ale niestety czasu na realizację wszystkich nie znalazłam. co do zdjęć...

bardzo podoba mi się fotografia zatytuowana "Cisza przed >>burzą<<" przedstawiająca ciężarną kobietę. jest niezwykle wymowne i bardzo dobre technicznie. tak samo z ciszą przedstawioną na cmentarzu. bardzo dobre miejsce, kolory i ciekawy format.

bardzo bardzo podobają mi się zdjęcia holophoto przedstawiające salę kinową/teatralną. mają wspaniały klimat. zdjęcia Alfreda_ok z dworca też bardzo mi się podobają.

poziom wielu prac jest bardzo wysoki, ale są też takie, które raczej nie nadają się na konkurs fotograficzny (i tu się zgadzam - po co załączać kolorowe przyozdobione zdjęcia z cmentarzai podpisywać, że tam leży tata, który na zawsze będzie spoczywał w ciszy? - śmierć to przecież osobista tragedia). szkoda, że nie ma jednak jury, które wybrałoby najlepsze prace do finału. tak samo wygrana poprzez głosowanie... bardzo możliwe, że nagroda trafi się osobie, która po prostu ma najwięcej znajomych uśmiech 2

i mam też pytanie. czy raz dziennie można oddawać tylko jeden głos czy może można oddawać ich więcej ale nie dwa głosy na jedno zdjęcie jednego dnia?

G?r Hun Ikke Meget For Sig Selv?