Kiedy implanty a kiedy aparat słuchowy? - Słuchowisko.net

WItam. Jestem laikiem w tych kwestiach. Problem niedosłuchu jest mi bliski nie z moich doświadcze...

Zarejestruj się Zaloguj się

Top menu:

[ R E K L A M A ]

Forum

Forum > Inne sprzęty i akcesoria dla niedosłyszących > Kiedy implanty a kiedy aparat słuchowy?
Kiedy implanty a kiedy aparat słuchowy?
20.06.2008; godz. 13:55

Kika

kobieta Wiek:19 Miasto:Siedlce Ilość postów:2

WItam.

Jestem laikiem w tych kwestiach. Problem niedosłuchu jest mi bliski nie z moich doświadczeń ale z doświadczeń otoczenia, w  którym ostatnio przebywam. Może mi to ktoś tak "łopatologicznie" wytłumaczy jak to jest życie z aparatem słuchowym a jak z implanetem. Będe bardzo wdzięczna Pozdrawiam

21.06.2008; godz. 12:44
zdjecie

blizni__

kobieta Wiek:44 Miasto:Wrocław Ilość postów:16
blog
Mój blog

Witam !

Ja o implantacje nie i nie zgadzam się ,dlaczego? dlatego że implantacje jest niebezpieczny i nie na daje,dlaczego?

dlatego że  (przepraszam bardzo ze piszę i nie wiem czy lekarz bedzie czytał) słyszałam ktoś innych ma implantacje,

nawet ogladalam film o implatancje ...jeden  bardzo się boja  o nowotwórczy ze moze dostac raka mozgu ucho z bolu glowa,

nie moze kapac na basenie albo w gory cisnienie samolot dunel czy cos,a jak implatancja bedzie uszkodzona to znow pojdzie na operacje?

a aparat mozna dac do naprawy lub kupic nowy aparat sluchowy 

Ja sama mam aparat sluchowy od 1 roku zycia do nadal mam i jestem bardzo zadowolona szczesliwa przeciez implantacja  to jest

taka sama jak ten aparat sluchowy!Dzieki moich rodzice mnie radzili...a Ty sama dezycuj uśmiech 2 Pozdrawiam

23.06.2008; godz. 13:22

Kika

kobieta Wiek:19 Miasto:Siedlce Ilość postów:2

O super. Dzieki za tak szybką odpowiedz. Potrzebowałam wlasnie takeigo praktycznego spojrzenia a nei tylko suchej teorii. Dzieki wielkie,. Pozdrawiam

24.06.2008; godz. 10:50
zdjecie

blizni__

blog
Mój blog

Dziekuje uśmiech 2 Tylko sama wez jeszcze poszukaj, sama zobacz na google video i napisz implantacje lub poczytaj ,

co ludzie mowili i nie tylko w Polsce a na świecie jeszcze zobacz...Pozdrawiam

30.06.2008; godz. 19:30

tubisiowamama

kobieta Wiek:30 Miasto:warszawa Ilość postów:2

Witam. Przepraszam że wtrącam swoje 3 słowa ale muszę sprostować. Implant składa się z części wewnętrznej i zewnętrznej. Po zdjęciu części zewnętrznej ( czyli procesora ) można jak najbardziej kąpać się w basenie, jeziorze, stawku i innych akwenach wodnych :. Taka sama zasada dotyczy aparatu słuchowego. No bo chyba do pływanie zdejmuje się aparat. Czyli tutaj nie ma różnicy. W góry można jechać bez obaw. Co więcej znam implantowiczów którzy mieszkają tam na stałe i mają się dobrzeuśmiech 2. Tuneli też nie stanowią zagrożenia. W jednym tylko napisałaś prawdę - w przypadku uszkodzenia  części WEWNĘTRZNEJ konieczna jest reoperacja. Skoro piszesz o minusach należy wymienić też plusy czyli nieporównywalnie lepszy odbiór dzwięków i duże możliwości w zakresie rehabilitacji mowy. Implant jednak nie każdemu przyniesie korzyści - osoba dorosła głucha od urodzenia, nierhabilitowana słuchowo i oralnie, migająca z pewnością nie odniesie pożytku.

Problematykę implantu znam z doświadczenia a nie z opowiadań - jestem mamą 3 latki od póltora roku zaimplantowanej. W chwili obecnej mówi lepiej niż równieśnicy słyszy na poziomie 20 db.  

30.06.2008; godz. 22:06
zdjecie

Mrówa

kobieta Wiek:19 Miasto:Gdańsk Ilość postów:9

Brawo za odwagę Teletubisiowamamo uśmiech 2, teraz jest na tyle głośno w tej sprawie, że nie wiadomo, czy impantujac dzieciaka, bardziej mu szkodzimy czy pomagamy. W twoim przypadku wyszło szczesliwie, ale slyszalam o przypadkach, w ktorych impantacja nie odniosla skutkow.

Czy twoje dziecko odbywało (i gdzie) rehabilitacje po nalozeniu implantu?Bo słuszałam, że bez tego sam implant nie przyniesie cudu slyszenia...

I jeszcze jedno pytanie - jeśli popsuje się ta wewnetrzna czy zewnetrzna czesc - to kto finansuje naprawe, koszty operacji? I czy latwo taki sprzet popsuć, kiedy powinno sie go wymienic?

Bylabym bardzo wdzięczna za odpowiedz własnie rodzica zaimplowanego dziecka lub kogoś zaimplowanego

08.07.2008; godz. 18:37

tubisiowamama

kobieta Wiek:30 Miasto:warszawa Ilość postów:2

Witam. Z obserwacji wiem że ów "szum w sprawie" największy jest wśród osób Głuchych. To osoby kulturowo Głuche mają najwięcej zastrzeżeń i wątpliwości. Osoby słyszące takiego dylematu nie mają - rodzi się niesłyszące dziecko, dziecko z pewnym " defektem" i  ten defekt korygują bądź to przy użyciu aparatu bądź implantu. Moje dziecko ma implant i czerpie z niego ogromne korzyści chociaż mam świadomość że są dzieci które nie odnoszą tak dobrych efektów. Osobiście znam 7 latka ( wszczep w wieku 6 lat ) który nie poczynił żadnych postępów w zakresie rozwoju mowy. Nieznacznie polepszyła się zdolność rozpoznawania dzwięków natomiast mowa nadal jest dla niego niezrozumiała. Co do kosztów - miesięczne koszty kształtują się na poziomie około 50 zł ( to koszt baterii )W przypadku uszkodzenia części zewnętrznej ( procesora ) koszt zakupu ponosi użytkownik ( około 35 tys ). Oczywiście jeżeli uszkodzenie powstanie w okresie objętym gwarancją to wymiana jest bezpłatna. Można się też zabezpieczyć wykupując ubezpieczenie ( koszt ooło 600 zł na rok ). .

Ps widzę że jesteś z Gdańska - może znasz namiary na jakiś nocleg dla 2 dorosłych plus dziecka na najbliższy weekend tj 12/13 lipiec? Obiecaliśmy dziecku morze a gdzie dzwonię to brak wolnych miejsc uśmiech 2

07.02.2009; godz. 22:44
zdjecie

blizni__

blog
Mój blog

Witam serdecznie uśmiech 2 Czytam co wy piszecie,wlasnie ze tez slyszalam jesli zepsuty  czy cos i wlasnie nie ktorzy ze u nas jedna pani nie miala pieniedzy zeby dac do wymiana nowe  inplantacje ,dlatego ze syn  juz po 5 lata , kazda aparat sluchowy czy inplantacje  po 5 lata trzeba wymienic nowe ,takze kto ma inplantacje musieli znow operacja ,ja nie wiem dokladnie. .. Pozdrawiam